10 Maddeyle En İyi İngilizce CV Nasıl Hazırlanır?
03 Eyl 2018
İş arayanların yüzlerce aday arasından sıyrılarak mülakata çağrılmasındaki başlıca etmen CV hazırlamak sanılanın aksine küçük ipuçları ile oldukça kolaydır. İngilizce CV ise sadece yabancı firmalar için değil yerli firmalara başvururken de adayın bir adım öne çıkmasını sağlayan bir unsur olarak bilinmektedir. Wall Street English ise etkili bir İngilizce CV hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri 10 maddede sizlere ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. O halde birlikte en iyi İngilizce CV’nin nasıl hazırlanması gerektiğini incelemeye başlayalım.
Gramer ve İmla Hatalarından Kaçının
Cv hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de elbette CV’niz de gramer ve imla hatasının mevcut olmamasına karşı gösterdiğiniz özendir. Bu durum işveren açısından ne kadar dikkatli ve özenli olup olmadığınızı değerlendirme yöntemlerinden biridir. Özellikle mesleki ya da teknik terimlerin hatalı yazılması, iş bilgi ve deneyiminizin düşük olduğu algısı yaratacaktır. Yapılan birçok araştırmalara göre çoğu işverenin, içeriğinde gramer ve imla hatası bulunan CV’leri direkt olarak elemesi de bu durumu kanıtlar niteliktedir.
CV Kalıbınıza ve Temel CV Formatlarına Uyum Sağlayın
Adayların seçmiş olduğu CV kalıbı adayların işi ve iş becerileri hakkında karşı tarafa fazlasıyla tüyo vermektedir. Bu nedenle kariyer hedefinizi ve mesleğinizi yansıtan bir CV formatı tercih etmeniz işe alım sürecinde size oldukça yarar sağlayan özelliklerden biri olacaktır. Buna karşın her ne kadar kendi CV formatınızı oluşturmuş olsanız dahi temel CV formatlarına da kesinlikle uyum sağlamalısınız. Örneğin iletişim bilgileri ve adrese vermek, iş deneyim ve eğitim bilgilerini ters kronolojik sıraya göre oluşturmak gibi detaylara özellikle dikkat etmelisiniz.
Önyazı Kısmında Uzun ve Karışık Cümleler Kurmaktan Kaçının
CV’lerde kesinlikle olması gereken alanlardan biri de önyazı kısmıdır. CV’nizin değerlendirmeye alınmasında büyük rol oynayan önyazı kısmını oluştururken ise iş ilanında yer alan kriterlere uyum sağlayan deneyim ve tecrübelerinize öncelikli olarak yer vermeye özen göstermelisiniz.
Araştırmalara göre işverenlerin her bir adayın CV’sini incelemek için ayırdığı zaman yaklaşık olarak 3 - 5 dakika arasında kabul edilmiştir. Bu nedenle CV’nizi oluştururken önyazı kısmında uzun ve gereksiz cümlelerden kaçınmalı, bilgilerinizi sade ve net cümlelerle ifade etmeye gayret etmelisiniz. Bu cümleleri kurarken bütünlük sağlayan bir zaman kipi kullandığınıza ve İngilizce ifadelerinizin doğru olmasına da özellikle dikkat etmeye çalışın.
Work Experience Kısmında Net Bilgilere Yer Verin
Work experince yani iş deneyimleri alanında yaptığınız iş ve projeleri belirtirken uzun ve karışık cümleler kullanmak yerine kısa cümlelerle daha net ve ayrıntılı bir bilgi vermeye gayret etmelisiniz. Hangi projelerde çalıştığınızı belirtmenin yanı sıra bu projede hangi rolü üstlendiğiniz, hangi teknolojileri kullandığınız ne kadar süre çalıştığınız, görev ve sorumluluklarınızı da CV’nizde ayrıntılı ve net cümlelerle ifade etmelisiniz.
Interest Alanını Boş Bırakmayın
CV’nizde yer alan ‘’interest’’ yani ilgi alanları kısmı sanılanın aksine çoğu işveren tarafından oldukça önem verilmektedir. Bakış açınızı ölçümleyen bu kısımda dikkat etmeniz gereken ilk kural; kitap okumayı ya da müzik dinlemeyi seviyorum gibi basit ve klişe ifadelerden kaçınmanızdır. Bunun yerine daha önce bir takımın başkanlığını yaptıysanız ya da ilgilendiğiniz müzik türlerini, yazarları gerekçeleriyle belirtebilir böylece bu alana özen gösterdiğinizi ve klişe olmadığınızı belli edebilirsiniz.
Skills ve References Alanına Özen Gösterin
Beceriler ve referans kısmı CV’nizin en değerli alanlarından birini oluşturmaktadır. Bu kısmı doğru ve istenen düzeyde oluşturmak işe alım sürecinizi artı yönde etkileyen başlıca etmenlerden biridir. Beceriler kısmında çalışmak istediğiniz pozisyona uygun olan birikimlerinizden maddeler halinde bahsetmeniz yeterli olacaktır. Burada bildiğiniz programlardan, yabancı dil becerilerinizden bahsedebilirsiniz.
Referanslar kısmında ise en az 2 adet referans vermeniz yeterli olacaktır. Buraya yazılacak kişilere üniversite hocanızı ve daha önce staj yaptığınız ya da çalıştığınız işyerlerinden kişileri ekleyebilirsiniz.
Educational Background Kısmında Bilgileri Uygun Sıraya Göre Sıralayın
İşe alım sürecinde en çok dikkat edilen kısımlardan biri olan educational background yani eğitim bilgileri, adayların dikkatlice doldurmaları gereken alanların başında gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken başlıca nokta eğitim bilgilerinini ters kronolojik sıra ile yazılmasıdır. Eğitim bilgilerinizden bahsederken not ortalamanızı ve eğitim hayatınız boyunca edindiğiniz başarılarınızı da bu kısma eklemeniz önerilir ancak zorunlu değildir. Eğer yeni mezun bir aday değilseniz bu bilgileri iş tecrübelerinizin altına da ekleyebilirsiniz.
Personal Details Kısmında Doğru Bilgilere Yer Verin
CV’de kesinlikle olması gereken alanlardan biri olan personel details yani kişisel bilgiler kısmı kısa ve net bir şekilde doldurulması tavsiye edilir. Başlıca dikkat edilmesi gereken nokta ise bu alanda mensup olduğunuz din ya da eşinizin mesleği gibi detaylara girilmemesidir. Personal details kısmında mutlaka bulunması gereken bilgiler ise isim, soyad, doğum tarihi, uyruk, adres, iletişim telefonu ve e-mail adresidir.
CV’nizi 2 Sayfadan Uzun Tutmamaya Gayret Edin
CV’nizi ideal olarak belirlenen 2 sayfadan daha uzun tutmanız, işveren için CV’nizi inceleme ve değerlendirme sürecini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle eğer akademik bir kariyer için başvuruda bulunmuyor ve CV’nizde akedemik özgeçmişiniz bulunmuyorsa sayfa sayınızı 1’den az 3’ten fazla bir biçimde oluşturmanız tavsiye edilmez.
Mutlaka Fotoğraf Ekleyin
Avrupa ve ABD’de CV’sine fotoğraf eklemediği için şirketler tarafından değerlendirmeye dahi alınmayan adayların "insan haklarına ve eşitlik ilkesine aykırılık" gerekçesiyle açtığı ve kazandığı bir çok dava olmasına karşın; CV’ye eklenen fotoğraf işe alım sürecinde oldukça önemli bir rol üstleniyor. Bu nedenle CV’nize sadece sizin olduğunuz bir fotoğrafı muhakkak eklemenizi tavsiye ederiz.