Başlangıç Seviyesi için İngilizce Kitap Önerileri

04 May 2018

Kitap okumak İngilizce öğrenmenin en eğlenceli ve kolay yolu olarak bilinir. Buna karşın İngilizce öğrenme aşamasında henüz başlangıç seviyesinde olanlar bu okuma sürecinin oldukça yavaş işlediğini düşünür. Oysa başlangıç seviyesinde olanların daha hızlı İngilizceye hakim olmasının en etkili taktiklerinden biri de İngilizce kitap okumaktır. İngilizce kitap okurken; yeni sözcüklerin öğrenilmesinin yanı sıra İngilizce cümle yapı ve kalıplarına daha rahat adapte olabilirsiniz. Böylece de hızlı bir biçimde akıcı İngilizceye sahip olmanız da kolaylaşacaktır.
 
Sanılanın aksine İngilizce kitap okurken sadece İngilizce öğrenmek amacı ile kitaba başlamanız ise size olumsuz bir etki yaratır. Oysa bunu klasik bir İngilizce ödevinden ziyade öğrenmek istediğiniz dilin kültürünü özümsemek olarak değerlendirmelisiniz. Kitap seçimlerinizde de hem seviyenizi hem de bu kriteri dikkate almanız ise İngilizce kitap okuma alışkanlığı kazanmanızda sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır.
 
O halde İngilizce öğrenme sürecinde henüz başlangıç seviyesinde olan kişiler için tercih edilebilecek kitap listemize birlikte göz atmaya başlayalım.
 
 
Charlotte’s Web - E.B. White
 
Dünyanın dört bir yanında oldukça popüler olan bu kitap tüm yaş grubundan insanlar tarafından hedeflenen bir romandır. Hatta Charlotte’nin Sevgi Ağı çoğu ulusal müfredatın bir parçası olan kitap olarak ön plana çıkar. Anadili İngilizce olan kişilerin hayatlarından en azından bir kez okuduğu bu roman; çoğu yetişkinin bile hala en sevdiği kitap özelliğini korur. Oldukça basit bir İngilizce ile yazılan bu kitap sayesinde hem İngilizce okuma ve anlama pratiğinizi güçlendirecek hem de sıcacık bir hikayenin keyfini yaşayacaksınız.
 
 
Thirteen Reasons Why - Jay Asher
 
New York Times en iyi kitaplar listesinde olan bu kitap eğlenceli bir gençlik kitabı olarak düşülse de çok ağır ve derin konulara eğiliyor. Son zamanlarda özellikle dizisi ile de oldukça popüler hale gelen bu kitabı okurken derinlemesine bir keyif duyacaksınız. Kitap güncel bir hikaye tarzında yazıldığı için yazar oldukça basit bir gramer kullanmış. Kitaptaki cümlelerin kısa ve kullanılan dilin oldukça sade olması da İngilizce öğrenmek isteyenlere destek oluyor.
 
 
The Old Man and The Sea - Ernest Hemmingway
 
Klasik eserler arasında oldukça popüler olan bu kitap özellikle anadili İngilizce olan kişilerin okul hayatlarında mutlaka okuduğu bir kitap olarak bilinir. Kitabın içindeki kelimelerin çoğunlukla zor olması; her ne kadar okuyan kişiye başlangıçta güçlük yaşatsa bile kitabın kısa olması oldukça motive edicidir. Edebiyat tartışmalarında adı geçen bir kitap olması sayesinde ise bir yandan İngilizcenizi geliştirirken bir yandan da kültüre adapte olacaksınız.
 
 
Mieko and the Fifth Treasure - Eleanor Coerr
 
Bu kitap Charlotte’in Sevgi Ağı kitabı kadar ünlü olmasa da İngilizce okuma becerisi kazanmak isteyenlere kesinlikle tavsiye edilir. Oldukça kısa ve akıcı olan bu kitap, sizlere İngilizce kitap okuma alışkanlığı kazanmanızda faydalı olacak. Çocuk kitabı olduğu için İngilizce öğrenme sürecine yeni başladıysanız bile rahatlıkla anlayabileceğiniz bir kitap olan Mieko and the Fifth Treasure; her ne kadar çocuk kitabı olsa da Japon kültürünü merak eden yetişkinler içinde kaynak niteliğinde bir kitaptır.
 
 
Peter Pan - J. M. Barrie
 
Oldukça popüler olan bu kitabın hikayesinin hemen hemen herkes tarafından bilinmesi, kitabı okurken daha akıcı hale gelmesini sağlıyor. Her ne kadar çocuklara yönelik bir hikaye olarak yazılsa da özellikle İngilizce öğrenme sürecinde henüz başlangıç seviyesinde olan kişilerin kesinlikle okuması tavsiye edilir. Dilin yalın olması sayesinde okuduğunuzu daha kolay kavrayacak ve İngilizce cümle kurma becerinizi geliştireceksiniz.
 
 
The Outsiders - S.E. Hinton
 
Dünya çapındaki modern meseleler ile gençlerin yaşadığı sorunları konu alan bu kitapta çok sayıda kültürel not bulunmaktadır. Bu da İngilizce okuma becerinizi arttırmanızı ve geliştirmenizde sizlere yardımcı olacaktır. Bu kitap İngilizce yabancı dil öğrenmeye başlayanlar için kesinlikle tavsiye edilir. Kitabın içeriğindeki cümlelerin kısa ve anlaşılır olması okuma becerisi kazanmak isteyen kişilere yardımcı olur.
 
The Giver - Lois Lowry
 
Hikayesi oldukça ilgi çekici olan bu kitap; başlangıcından itibaren okuyucuyu etkisi altına alıyor. Kalın bir kitap olmasına karşın; anlaşılması kolay bir gramere sahip olması ve zor kelime içermemesi sayesinde hızlı bir şekilde okunabilecek bir özelliğe sahip. Kitap genellikle geçmiş zamana atıfta bulunduğu için gramer yapılarını kavramanızda da sizlere destek olacak.
 
 
The House on Mango Street - Sandra Cisneros

Oldukça ilginç ve psikolojik bir kitap olan bu İngilizce roman bir kadının hayat hikayesini yazarın bakış açısıyla derinlemesine işliyor. The House on Mango Street basit dille yazılmış bir kitap olmamasına karşın içeriğinde az sayıda zor kelime bulunur. Çoğunlukla betimleme dili ile yazılan bu kitabın cümleleri de oldukça kısadır. Bu nedenle anlaşılması o kadar zor değildir. Bu kitap İngilizce öğrenme sürecinize destek olurken bir yandan da farklı bir kültürü derinlemesine anlamanıza yardımcı olacak.