İngilizce Öğrenirken Yapılan 5 Hata

04 May 2018

HATA 1: İngilizce Gramere Odaklanmak

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, İngilizce konuşurken gramere odaklanmak, konuşmanızı geciktirir ve konuşma becerinizi büyük ölçüde geriye çeker.  Bunun sebebi ise konuşurken bir çok gramer kuralını düşünmek için bol vaktinizin olmamasıdır. Türkçe konuşurken nasıl dil bilgisi kurallarını düşünmeden olduğu gibi konuşuyorsak, İngilizceyi de aynı şekilde konuşmaya çaba göstermeliyiz.

HATA 2: Türkçe Düşünüp, İngilizceye Çevirmeye Çalışmak

En çok yapılan hatalardan birisi olan Türkçe düşünerek İngilizce konuşmaya çalışmaktır. Ana dilde düşünme ve düşündüğünüzü konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisiyle ilerleyen kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun, karışık ve anlamsız cümleler kurarlar. Oldukça yavaş ve düşünerek konuşurlar. Çoğunlukla sözcük ve cümle aralarında "aaaa..ıııııııh..." gibi boşluk doldurucu ifadeler kullanırlar. Bunun sebebi kişilerin bir yandan konuşurken diğer yandan ne diyeceklerini düşünmeleridir. Bu hatayı; öğrenilen dilin konuşulduğu ülkede bulunarak, İngilizce TV-film izleyerek, İngilizce kitap, dergi, gazete okuyarak, şarkı sözlerinin anlamlarına bakarak, pratik yaparak ve sözlük kullanarak çözebilirsiniz.

HATA 3: Sadece Kitaplardan Öğrenerek Yetinmek

İngilizce öğrenmek için adım attığınız bu yolda sadece okul kitaplarına bağlı kalarak yetinmek bu süreçte yapılan en yaygın hatalardan biridir. Pek çoğumuz bize kitaplardan ne öğretildiyse onunla yetinir ve farklı şeyler türetmek için çaba göstermeyiz. Oysa ki gerçek hayatta karşımıza çıkan günlük konuşma dili, İngilizce kitaptakilerden çok farklılık gösterir. Çözüm yollarından biri ise yaratıcı olmanızdan geçiyor. Burada kitaptaki cümlelerden ve eğitmenlerinizden duyduğunuz kelimelerden bağımsız kendi cümlelerinizi oluşturmayı deneyin. Hatta bu cümle ve kelimelerin eş anlamlılarını, zıt anlamlılarını ya da onlarla bağlantılı kombinasyonlarını da farklı cümle yapılarında deneyebilirsiniz.

HATA 4: Ezberleyerek Çalışmak

İngilizce öğrenirken yapılan en temel hatalardan biri de hiç şüphesiz ezberleyerek çalışmaktır. Öğrenmek ve ezberlemek arasında çok ciddi bir fark vardır.  Ezberlemek, sizi yeni bir dil öğrenirken sınırlandırır ve gelişiminizi olumsuz etkiler. Bu nedenle, klasik ezber yöntemlerinden vazgeçmek öğrenmenizi geliştirmekte atacağınız ilk adımdır. Bunu yaparken, öğrenmeniz gereken yeni kelimeleri cümle içinde kullanmaya gayret edin ve belirli kalıplaşmış cümleleri farklı kelimeler kullanarak yenileyin ve çeşitlendirin.

HATA 5: İngilizce Konuşmaya Çekinmek

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra hata yapmaktan korkmayın ve her zaman pratik yapmaya çaba gösterin. Kuracağım cümle doğru mu? Hata yaparsam benimle dalga geçerler mi? Gibi soruları aklınızdan silip atın. Hayatınız boyunca hata yaparak öğrenirsiniz ve bu normaldir. Hata yapmak motivasyonunuzu düşürmesin. Sonuçta öğrenmek bir süreç ve kendinize zaman tanımanız gerekmektedir. Türkiye’de İngilizce konuşacaksanız, konuştuğunuz kişinin de bu dili ana dili gibi bilmediğini düşünmek sizi rahatlatabilir. Ya da yurtdışında İngilizce konuşacaksanız, kendi ana diliniz olmasa bile İngilizce konuştuğunuz için hatalarınız kimseyi rahatsız etmeyecektir. Olumsuz düşünceler sizi pratik yapmaktan ya da konuşmaktan alıkoymasın, çekinmeden konuşmaya devam etmelisiniz!