Sosyal Medyada En Çok Kullanılan İngilizce Kısaltmalar ve Anlamları

27 Haz 2019

Sosyal medya günümüzün en sık kullanılan iletişim platformlarından biri haline gelmişken, global dünyanın kendine has bir dil oluşturmaya başlaması hiç de şaşırtıcı değil. Globalleşen dünya düzeni ile birlikte de uluslararası iletişimin dili haline gelen İngilizcenin de hızla gelişen internet kültürüne uygun şekilde evrildiğini görüyoruz. İngilizce kısaltmalar ve sosyal medyaya özgün kelimeler ile geniş bir internet jargonuna sahip bir dil haline gelirken, bu durum anadili İngilizce olmayanlar için kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yazımızda sizlere İngilizce internet kısaltmaları listesi yaparak, anlamlarıyla birlikte açıklamaya çalıştık. O halde sosyal medyada en çok kullanılan kısaltma kelimeleri birlikte incelemeye başlayalım.

İngilizce Kısaltmalar

Gündelik konuşmalarda, özellikle birebir mesajlaşmalarda ya da internet üzerinden yapılan grup sohbetlerinde karşılaşabileceğiniz laf arası İngilizce kısaltmalar konuşmanın gidişatını anlamanızı zorlaştırıyor olabilir. Sosyal medya sohbetlerini çok daha kolay ve hızlı anlamanızı sağlayacak temel kısaltmaları aşağıda bulabilirsiniz.

 

LOL Ne Demek?

Sık sık karşılaşma olasılığınızın olduğu bu kısaltmanın uzun hali “Laughing out loud” yani “Sesli gülüyorum”. Bu kısaltma bir bakıma mesajlaşmada veya internette yazılı gördüğünüz esprilere karşılık olarak kahkaha yerine geçiyor diyebiliriz.

JK Ne Demek?

“Just Kidding” cümleciğinin kısaltması olan bu iki harfin manası “Şaka yapıyorum”

OMG Ne Demek?

En sık karşılaştığımız kısaltmalardan biri olan bu ünlemin normal hali “Oh my God!” manası ise “Aman Tanrım!”

IDK Ne Demek?

“I don’t know” cümlesini oluşturan kelimelerin baş harflerinden meydana gelen bu kısaltma “Bilmiyorum” anlamına geliyor.

ILY Ne Demek?

Normal hali “I love you” olan bu kısaltma “Seni seviyorum” anlamına geliyor ve cümleyi oluşturan kelimelerin baş harflerinin birleşiminden oluşuyor.

BRB Ne Demek?

Bu kısaltma ile özellikle mesajlaşma sırasında karşılaşabilirsiniz. Uzun hali “Be right back” olan bu kısaltma karşılıklı konuşmalarda “Hemen geliyorum” anlamına geliyor. Yani karşınızdaki kişi birkaç dakikalığına cevap veremeyecek durumda ise hızlıca bu kısaltmayı kullanmayı tercih edebilir.

BTW Ne Demek?

Bu kısaltmanın normal hali ise “By the way” yani “Bu arada,”. Laf arasında aklınıza gelen bir şeyi hızlıca araya sokmadan önce bu kısaltmayı kullanabilirsiniz.

TBH Ne Demek?

Bu kısaltma ise “To be honest” ifadesinin baş harflerinden oluşuyor ve “Dürüst olmak gerekirse” manasına geliyor.

FYI Ne Demek?

Bu kısaltmanın uzun hali “For your information”. Anlamı ise, “Bilginize / Bilgilerinize” olarak çevrilebilir. Karşı tarafa bildirmek istediğiniz önemli bir detay bilginin öncesinde veya sonrasında kullanabilirsiniz.

 

Ghosting Ne Demek?

Bu kelime iletişimde olduğunuz biri ile uyarı veya sebep vermeksizin iletişimi kesmek, mesaj, arama ve diğer tüm iletişim çabalarını cevapsız bırakmak durumu için kullanılıyor. Sanki hayalete dönüşmüş gibi iletişimi kestiğiniz kişiye yok gibi davranmak anlamına geliyor.

Sosyal Medyanın En Popüler İngilizce Kısaltmaları

Özellikle belli başlı sosyal medya platformları için ve bu platformlar üzerinde kullanılan kısaltmalar, zaman zaman gönderilerinizi sosyal medya diline uygun şekilde yayınlamanıza yardımcı olabilir. Sosyal medyada en çok kullanılan İngilizce kelimeler özellikle gönderilerinizi internet diline daha uygun şekilde düzenlemenizi sağlayacaktır.

FB Ne Demek?

Bu kısaltma Facebook platformunu ifade ediyor.

YT Ne Demek?

Bu kısaltma ise Youtube platformunun baş harflerinden oluşuyor.

Clickbait Ne Demek?

Özellikle video veya makale gibi gönderi başlıkları için kullanılan bu kelime, Türkçeye “Tık Tuzağı” olarak çevrilebilir. Bu kelime gönderilerin kullanıcılar tarafından tıklanması için içeriklere konan uygun olmayan yanıltıcı başlıklar için kullanılıyor.

IG Ne Demek?

Bu kısaltma ise Instagram uygulamasını ifade ediyor.

TBT Ne Demek?

Özellikle perşembe günleri Instagram’da sık sık görüyor olabilirsiniz bu kısaltmayı, çünkü kendisi “Throwback Thursday” yani “Eskiyi Anma Perşembesi” manasına geliyor. Bu kısaltmayı çocukluk fotoğraflarınızı ya da geçen yazdan kalan tatil anılarınızı paylaşırken etiket olarak kullanabilirsiniz.

Neden perşembe derseniz, bu kısaltmanın doğuşu Matt Hallfill adlı ünlü bir Amerikalı blogger’ın web sitesinde perşembe günlerini eski ayakkabı modellerini yeniden yorumlama günü olarak seçtiği 2006 yılına dayanıyor. Özel bir sebebi olmasa da bu kısaltmayı doğru günde kullandığınızdan emin olun deriz.

YOLO Ne Demek?

“You only live once” cümlesinin kısaltması olan bu dört harf, “Yalnızca bir kere yaşıyoruz” manasına geliyor. Bu kısaltmayı hem internet sohbetlerinde hem de gönderileriniz için etiket olarak kullanabilirsiniz.

FOMO Ne Demek?

Bu kısaltma “Fear of missing out” ifadesinin baş harflerinden oluşuyor. Anlamı ise “Bir şeyler kaçırma korkusu” yani sosyal medyadaki gelişmeleri ya da şaşırtıcı olayları kaçırma ihtimalinden duyulan endişe.

DM Ne Demek?

Bu iki harf ise “Direct Message” kelimelerinin kısaltması. Özellikle Instagram’da görebileceğiniz bu kısaltma “özel mesaj” anlamına geliyor. Türkçe’de “özelden yazmak” ifadesiyle aynı diyebiliriz.