İngilizceyi Daha Hızlı Öğrenmenin Yolları

04 May 2018

İngilizce her ne kadar öğrenmesi zevkli bir dil olsa da; İngilizce öğrenme süreci çoğu kişi için oldukça emek ve sabır gerektirdiği bilinmektedir. Bu durum yanlış olmamakla birlikte İngilizce dil becerisi, doğru bir strateji ve düzenli çalışma ile kişileri yeni bir dil öğrenmeye daha hızlı adapte eder. Bu stratejilerin kurulmasında her ne kadar günümüzde İngilizce kaynaklara oldukça hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyor olmamızdan yararlanılsa da; İngilizce öğrenmek isteyen kişi, bu ipuçlarını doğru bir şekilde kullanabilmeyi de öğrenmek zorundadır. Bunun için de kişi öncelikle kendi dil becerilerinden ve düzenli çalışma stratejilerinden yararlanması gerekir. O halde sizler için derlediğimiz İngilizce öğrenme sürecinizi daha da hızlandırmanıza yardımcı olacak ipuçları ve dil becerilerine birlikte göz atmaya başlayalım.

İngilizce Okuma Becerinizi Arttırın

Okuma becerisi bir yandan cümle yapılarını kavramanıza yardımcı olurken bir yandan da kelimelerin kullanım alanlarını doğru bir şekilde anlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle hem İngilizce öğrenmeye yeni başlayanların hem de İngilizce seviyesini arttırmak isteyenlerin ilk öğrenmesi gereken beceri, her türlü İngilizce kaynakları okuması ile başlayacaktır. Bu kaynakları sadece kitaplarla kısıtlı tutmak ise oldukça yanlış bir davranıştır. Bu süreçte gazetelerden e- postalara, sosyal medyadan yiyecek kutularına kadar İngilizce olan her şeyi okumaya çalışmalısınız. Özellikle yabancı kaynaklara göz attığınızda öğrenmek istediğiniz dilin kültürünü daha iyi özümseyebilir hatta yeni kelimelerin yanı sıra deyim ve cümle kalıplarını bile ezberleyebilirsiniz. Böylece hem kelime bilginizi hem de İngilizce cümle kurma kabiliyetinizi kolaylıkla geliştirme şansına sahip olacaksınız.

İngilizce Yazma Becerinizi Arttırın

Yazarak öğrenmek her ne kadar klasik bir tavsiye gibi görünse de özellikle yeni bir dil öğrenirken yazarak çalışmanın kişilere fazlasıyla yararlı olduğu kanıtlanmış bir durumdur. Bu nedenle karşınıza çıkan yeni cümle kalıplarından kelimelere kadar her şeyi not etmeye çalışın. Hatta sırf bu durum için özel yeni bir defter oluşturmanız, İngilizce öğrenme sürecinde sizi fazlasıyla motive edecektir. Ancak bu defterinize not alırken sadece yeni kelimeleri ve anlamları yazmanız sizin sadece kelime ezberlemenize neden olur. Buna karşın yeni öğrendiğiniz kelimeyi, cümle içinde kullanış biçimi ile kaydetmeniz hafızanızın daha hızlı ilerlemesini kolaylaştırır.

İngilizce Akıcı Konuşma Becerinizi Arttırın

Yeni bir dili konuşmaya çalışmak bir çok kişi için yanlış yapma korkusundan kaynaklı oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Hatta çoğu kişi İngilizce cümle yapısı ve kelime bilgisinde ne kadar başarılı olursa olsun; konuşma noktasında mükemmel olma düşüncesiyle geriliyor ve bu durum öğrencinin İngilizce konuşma pratiği yapmasını tamamen engelliyor. Oysa sanılanın aksine akıcı bir şekilde İngilizce konuşmak, bütün gramer yapılarına uygun davranmak ve İngilizce tüm kelimeleri bilmek anlamına gelmemektedir. Aksine akıcı konuşma seviyesine ulaşabilmek için başlarda hatalı telaffuzlar yaparak zaman içinde bu yanlışların düzeltilmesine çalışmak temel amaç edinilmelidir. Bu nedenle kişinin İngilizcesi ister başlangıç seviyesinde ister ileri seviyede olsun; özellikle ana dili İngilizce olan kişilerle sohbet etmeye çalışmalı ve bunun için her tür fırsatı değerlendirmelidir. Bunu bir İngilizce kursuna kayıt olarak yapabileceğiniz gibi internet üzerinden online derslerle de sağlayabileceğinizi unutmayın.

İngilizce Dinleme Becerinizi Arttırın

Yabancı bir dil öğrenmenin kilit noktası doğru araçlar ve alışkanlıkların sürekliliği ile dil öğrenmeyi keyifli hale getirebilmekten ibarettir. İngilizce öğrenme sürecinizi alışkanlık haline getirebilmenin elbette bir çok yöntemi bulunur. Buna karşın bu süreci hızlandırmanın en etkili olanlardan biri ise müzik dinlemektir. İngilizce müzik dinleyerek bir yandan İngilizce telaffuzunuzu geliştirirken bir yandan da İngilizce gündelik yaygın ifadelere, kelimelere hatta deyimlere olan yatkınlığınızı kolaylıkla arttırabilirsiniz.

Bunun yanı sıra bilindiği üzere müzik ruh halinizle şekillenen ve duygu durumunuza karşı oluşturduğunuz bir anahtar işlevi görmektedir. Bu da sözleriyle ya da melodisiyle sizi etkisine alan bir yabancı şarkının aklınızda daha uzun süre kalmasına ve İngilizce öğrenme sürecinizin daha hızlı ilerlemesine destek olacaktır.

İngilizce dinleme becerinizi sadece müzik dinleyerek değil yabancı yayın yapan program ve Youtube kanallarından da yararlanarak geliştirmeniz mümkün. İlk başlarda yerel aksana alışmakta güçlük çekseniz de zaman içinde bu durumu rahatlıkla aşacak ve İngilizcenizi çok daha hızlı bir şekilde geliştirme fırsatı bulacaksınız.