7 Maddede İngilizce Essay İpuçları

16 Nis 2018

İngilizce Essay yazmak, İngilizce öğrenme aşamasında olan birçok kişi için korkutucu görünüyor. Şimdi bütün önyargılarınızı bir kenara bırakın. Kusursuz Essay yazmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Tek yapmanız gereken Essay yazarken bazı ipuçlarından yararlanmak. Hadi birlikte bu ipuçlarına göz atalım.

1- Doğru Okuma Yapabilmek

 

Yazı yazabilmek bir anda geliştirebileceğiniz bir süreç değil. Doğru ve düzgün yazabilmek için düzenli bir dil analizi yapabiliyor olmanız gerekmekte. Bu özelliği kazanabilmenin tek yolu da bolca İngilizce okuması yapabiliyor olmanızdan geçiyor.

Ancak bu aşamada okumalarınızı üstün körü ve satırlara göz atarak değil; detaylı kelime hatta cümle analizi yapmanız gerekiyor. Yeni ifadeleri ya da bilmediğiniz bir cümle yapısını not almak yazı sürecinde size yardımcı olacaktır.

2- Düzgün Cümle Kurabilmek

Doğru cümleler kurabilmek, paragraf yazma sürecinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bu sebeple Essay yazmaya başlamadan önce kesinlikle düzgün ve anlaşılır cümleler kullanmayı öğrenmelisiniz. Bu amaca uygun olarak cümle düzeyinde çokça pratik yapmanız sizin için fazlasıyla faydalı olacaktır. Özellikle sebep sonuç ilişkisi içeren cümleler üzerinde pratik yapmanız Essay yazımında size kolaylık sağlayacak. Bunun yanında bağlaçlar konusuna gerektiği özeni göstermelisiniz. Pratik yaptığınız cümlelerinizde farklı bağlaçları kullanmaya gayret edin.

En son ise paragraf yazarak yazma yetinizi arttırmaya çalışmalısınız. Bu aşama fikir akışını sağlama, paragrafta konu bütünlüğü, cümleleri birbirine bağlama ve paragrafın akıcılığı için oldukça önemlidir. Siz özellikle bir fikri paragraf düzeyinde ifade etme çalışmaları üzerine yoğunlaşın. Ancak unutmamanız gereken nokta cümle pratiğini doğru bir şekilde uygulayamazsanız ikinci aşama da zorlanacaksınızdır. Bu sebeple yazmak için acele etmeyin. Essay çalışmanızda aşama aşama ilerlemeye gayret edin.

3- Essay Yazmaya Hazırlık

Essay yazmaya başlamadan önce yapmanız gereken ilk önemli aşama Essay konusu hakkında beyin fırtınası yapmak olmalıdır. Bu aşamada Essay konunuz hakkında yeni fikirler üretmeye çalışın, konu akışına bağlı olarak çevrenizdeki kişilerden yardım almaya da gayret edin. Daha sonra beyin fırtınası sırasında ürettiğiniz fikirleri ve konu akışını belirli ana hatlarıyla kafanızda çizin. Ve bunu kesinlikle taslak olarak bir kağıtta belirtmeyi kesinlikle unutmayın. Başlangıç aşamasında taslağınızı kusursuz hale getirmek için çabalamanıza ise hiç gerek yok. Siz sadece konu ve Essay hakkında ön fikirlerinizi kağıda dökün. Zaten Essay yazma aşamasında taslakta var olan hataları düzenleyeceksiniz ya da yeni fikirler edineceksiniz.

4- Essay Yazmaya Başlamak

Essay çalışması üç ayrı aşamadan oluşmaktadır. Türkçe makale yazımı ile de benzerlik gösteren bu temel yapıda Essay konusunu şekillendirmeniz sizin için oldukça kolaylık sağlayacaktır. Bu yapıyı özetlemek istersek;

 
• Giriş: Makalenizin ana fikrini belirten kısa bir paragraf
• Gövde: Makalenizin konusunu örneklerle açıklayabileceğiniz bir kaç paragraf

• Sonuç: Makalenizin konusunu özetleyen ve verilemek istenen mesajı yansıtılan bir paragraf

Makalenizin ana yapısını konu akışıyla harmanladıktan sonra Essay yazma aşamasında belirli olan Essay konunuzdan sapmamaya özellikle gayret edin. Essay çalışmasında verdiğiniz bütün örneklerin ana fikrinizi desteklemesi gerektiğini de asla unutmayın.

5- Essay Konusu Oluşturmak

Size bir konu hakkında soru sorularak fikrinizi belirtmenizi sağlayan bir Essay yazmanız istendiği taktirde karşı tarafın duymak istediği fikirlere göre Essay geliştirmesi yapmayın. Kendi fikirlerinizi belirtmediğiniz bir Essay konusu oluşturduğunuzda, bu ana fikir ışığında örnek geliştirmeniz sizin için oldukça zorlayıcı olacaktır. Makalenizi kendi fikrinizi dürüstçe belirtecek şekilde yazmaya gayret edin.

Yazınıza başlamadan hemen önce; Essay çalışmanızda yaratıcı bir açı oluşturmaya çalışın. Okuyan kişiyi yazıya bağlayacak bir fikrinizin olması Essay çalışmanızı daha kaliteli ve okunur hale getirecektir.

6- Çevrenizden Geribildirimler Alın

Essay çalışmanızın ilk taslağını çevrenizdeki kişilere tek tek göstermeye çalışın. Karşı tarafın verdiği önerileri dikkatle inceleyin ve gerektiği taktirde Essay çalışmanızda değişiklikler yapın. Bu aşamada yeni fikirler edinmeniz ya da eksik kısımlarınızı tarafsız bir bakış açısıyla fark etmeniz çalışmanız için fazlasıyla yararlı olacaktır. Ancak makalenizin kendi kaleminizden çıkmış olduğundan da kesinlikle emin olun. Unutmayın bütün önerileri dikkate almak zorunda değilsiniz. Essay çalışmanızda, kendi fikirleriniz ışığında size doğru gelen kısımları geliştirmeye gayret edin.

7- Final Haline Getirmek

Essay çalışmanızı defalarca kontrol etmeye gayret edin. Çalışmanızda yazım ve dil bilgisi hataları, anlam kaymaları gibi sorunların olmamasına özellikle dikkat edin. Kendi kaleminizden son düzeltmeleri yapmanız bu evrede sizin için fazlasıyla yararlı olacaktır.

Ve işte Essay çalışmanız kusursuz bir şekilde hazır.