IELTS Sınavı Hakkında Tüm Bilgiler-IELTS Hazırlık Önerileri

04 May 2018

IELTS bir diğer adıyla Uluslararası Dil Yeterlilik Sınavı, İngilizcenin geçerli olduğu ortamlarda çalışmak ya da öğrenim görmek isteyen kişilerin İngilizce dil yeterliliğini değerlendirmek amacıyla yapılan bir sınavdır. IELTS akademik salt genel İngilizce bilgisini ölçmek amacıyla değil, kişilerin İngilizce üzerindeki 4 ayrı becerisini ve buna bağlı olarak bu dile hakimiyetini ölçen bir sınav türüdür. IELTS dil becerilerini amaca uygun ve dünya çapında kabul edilen standartlar çerçevesinde değerlendirir ve başlangıç seviyesinden en ileri seviyeye kadar tüm seviyeleri kapsar.
 
IELTS Uluslararası geçerliliği olan bir sınav türüdür. Her geçen gün popülerliği artmakta olan bu sınava dünya çapında her yıl yaklaşık 1.7 milyon kişi başvurur. IELTS Türkiye içinde bazı okul ve kurumlarda da halen geçerliliğini sürdürmektedir. IELTS sanılanın aksine zor bir sınav değildir. Ancak IELTS sınavı, stratejileri ve teknikleri bulunan bir sınavdır.
 
IELTS Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır?
IELTS sınavının Akademik ve Genel Eğitim biçimlerinde iki çeşidi bulunur. Adaylar eğitim ya da profesyonel iş alanlarındaki hedeflerine ve kendilerinden istenen vize taleplerine göre hangi tür sınava gireceklerine karar verirler.
 
Her iki sınavın da kendi içindeki bölümleri temelde aynıdır. Adaylar bu sınavlarda IELTS speaking, IELTS reading, IELTS listening ve IELTS writing becerilerini sergilerler. Bu dört bileşenden her biri ilgili beceri üzerine yoğunlaşmak adına özenle hazırlanmıştır. Dört dil becerisini de değerlendirmeye sunan adaylar bu dört bileşen içinde ayrı ayrı not alırlar. Bu notların ortalaması ise adayın sınav notunu oluşturacaktır.
 
IELTS Başvurusu Nasıl Yapılır?
IELTS sınavı başvuru işlemi internet üzerinden ya da IELTS başvuru merkezlerinden gerçekleştirilebilir. İnternet üzerinden işlem yapabilmek için adayların nüfus cüzdanı ya da pasaportlarının renkli taranmış bir kopyasının bulunması zorunludur. Eğer belgelerinizin bir kopyası bulunmuyorsa bulunduğunuz şehirdeki kayıt temsilcileri tarafından da IELTS kayıt işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
 
IELTS sınav ücretleri ise yaklaşık 575 TL olarak belirlenmiştir. İnternet üzerinden yapılan başvurularda, adaylar ödeme işlemlerini IELTS başvuru tarihlerinden itibaren 48 saat içinde gerçekleştirmesi gerekir.
 
IELTS Sınav Tarihleri 2017 - 2018
Ülkemizde birçok il içinde IELTS sınav merkezleri bulunmaktadır. Ancak her il için IELTS sınav tarihleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle sınava kayıt yaparken bulunduğunuz ilin sınav tarihlerini incelemeniz ve ona göre başvuru yapmanız sınava hazırlanma sürecinde size oldukça fayda sağlayacaktır. IELTS sınavı her ay en az bir kez gerçekleşmektedir. Hatta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bu sınavların her ay birden fazla açılması da söz konusudur.
 
IELTS Puanlama ve Sonuç
Adaylar sınava giriş amaçlarına bağlı olarak IELTS sınavının IELTS Akademik ya da IELTS Genel olarak adlandırılan iki ayrı türü arasında tercih yaparlar. Özellikle akademik eğitim almayı amaçlayan kişiler IELTS Akademik sınavına, göçmenlik başvurusu için sınava giren adaylar ise IELTS Genel sınavına tabi olacaktır.
 
Buna karşın IELTS Akademik ve IELTS genel sınavları içinde aynı IELTS puanlama sistemi uygulanır. Ana ölçek puanı ise dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinin ortalaması ile oluşturulmaktadır. Bu dört bölüm için verilen puan ağırlığı ise eşittir. Örneğin IELTS listening puanlama işlemi, reading bölümü ile aynı puan ağırlığına sahip olabilmesi için 40’ar soru biçiminde hazırlanmıştır. Genel ölçek IELTS puan hesaplama işleminde ise adayların puanları en yakın tam ya da yarım sayıya yuvarlanacaktır.
 
Adaylar IELTS sınavına diledikleri kadar girme hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra adayların arka arkaya sınava girmelerinde de sakınca yoktur.
 
Adayların en çok merak ettikleri soru ise IELTS kaç günde açıklanır mevzusudur. IELTS sınav sonuçları en geç 13 gün sonra, posta yoluyla adayların kayıt oldukları adrese ulaştırılır. IELTS geçerlilik süresi ise 2 yıl olarak belirlenmiştir.
 
IELTS Hazırlık
Adaylar IELTS sınavına hazırlık sürecini istikrarlı ve planlı bir çalışma sistemi ile yürüttürdükleri taktirde bu sınavdan rahatlıkla geçer not alabilirler. Bu sebeple sürece başlarken her aday kendine ait bir IELTS çalışma programı hazırlamalıdır. Çalışma programı içinde adayların kaliteli IELTS çalışma kitabı ile sınava hazırlanması da adayların başarılı bir sonuç alabilmesi için oldukça önemlidir.
 
IELTS çıkmış sorular ve örnek IELTS sınavı incelemesi yapmak ise sınavın temel soru yapısını kavramanızda fayda sağlar. Ülkemizde bir çok dil kursu da IELTS test soruları hazırlamaktadır. Bu testlerin belirli bir süre zarfında çözülmesi adayların sınava daha hızlı hazırlanmasını kolaylaştıracaktır.
 
Bütün bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken konu sınava giren adayların çoğunluğunun IELTS kelimeleri ve IELTS writing kalıpları ile ilgili özel bir çalışma yapmadıkları için çoğu zaman en çok hataları bu bölümlerden gerçekleştirdiğidir. Bu nedenle sınava hazırlanmadan önce kendinize ait IELTS taktikleri oluşturmanız, sınava hazırlanırken sizlere doğru yolu sağlayacaktır.