İngilizce Pratik Yapmak İçin 10 Eğlenceli Yöntem

04 May 2018

İngilizce öğrenme sürecinin sadece İngilizce gramer konularını ezberlemekten ibaret olmadığını artık hepimiz biliyoruz. İngilizce konuşmak ve yazmak da bu sürecin bir parçası. Siz de ‘’anlıyorum ama konuşamıyorum’’ diyenlerden biri olmak istemiyorsanız bol bol İngilizce pratik yapmalısınız. Bu pratikleri ise masa başında uzun ve sıkıcı zamanlar geçirerek değil; keyif aldığınız aktiviteler ile yapmaya çalışın. Nasıl mı? Hadi o zaman sizlere İngilizce pratik yapmanın 10 eğlenceli yöntemi açıklayalım. 

 

1 - Online Oyun Oynamak

Evet yanlış duymadınız oyun oynamaktan bahsediyoruz. Günümüzde erkeklerin kadınlara kıyasla daha rahat İngilizce konuşabilmesinin en önemli nedeni; erkeklerin online İngilizce oyunlarda uzun yıllar boyunca vakit geçirmesi olarak gösteriliyor. Bu durum aslında sadece erkeklerde değil; sanal oyunlara meraklı kadınlar için de geçerli. Online İngilizce oyunların büyüsü ise şu şekilde işliyor. Oyuncular; bu oyunların hikayesini öğrenebilmek için haliyle ilk önce İngilizce sözlüklere başvuruyor. Kelime öğrenme ile başlayan bu süreç ise zaman içinde ister istemez cümle yapılarını sizlere öğretmeye başlıyor. Bunun yanında online oyunlarda chat ayrıcalıkları sayesinde ise yabancı oyuncular ile tanışan oyuncular sesli ya da yazışma yoluyla İngilizce telaffuzunu rahatlıkla geliştiriyor. Siz de bilgisayar oyunlarına meraklıysanız bu tarz oyunları tercih ederek hem eğlenceli hem de verimli zamanlar geçirebilirsiniz.

 

2 - İngilizce Dizi ya da Film İzlemek

Hem keyif alabileceğiniz hem de İngilizce pratik yapmanıza fayda sağlayacak bir diğer yol ise film izlemek. Özellikle İngilizce telaffuzunuzu geliştirmenize fazlasıyla yararlı olacak olan bu yol sayesinde; hem yabancı ülkelerin kültürlerine hakim olacak hem de kelime dağarcığınızı geliştireceksiniz. Ancak bu yöntemi pratik yapma amacıyla uygulamak istiyorsanız bazı ipuçlarından da yararlanmanız gerekiyor.

İlk olarak kendi seviyenize uygun bir dizi ya da film seçmelisiniz. Hızlı konuşulan ya da ağır terimlerin geçtiği bir dizi ya da filmi İngilizce altyazılı izlemeye çalışmak muhtemelen size fayda sağlamayacak, aksine sıkılmanıza neden olacaktır. 

İkinci olarak; İngilizce eğitim sürecinde henüz başlangıç seviyesinde iseniz; başladığınız dizinin ilk üç bölümünü mutlaka Türkçe altyazılı olarak izleyin. Bu sayede dizinin konusunu daha rahat bir şekilde kavrayabilir ve İngilizce altyazıya geçtiğinizde sıkıntı yaşamanızı engelleyebilirsiniz.

İngilizce altyazılı dizi ya da film izleme alışkanlığı edindiğinizde ise; hem konuşulan kelimelerin okunuşlarını birebir görmeniz hem de İngilizce cümle yapı ve kalıplarına aşina olmanız kolaylaşacaktır. 

 

3 - İngilizce Müzik Dinlemek

Masa başında oturup dinlediğiniz müziği kağıda aktarmanıza falan gerek yok. Hoşunuza gidebilecek müzik ritimlerini duyduğunuzda zaten ilk olarak sözlerini merak edeceksiniz.

Tek yapmanız gereken ise yolda giderken, evde temizlik yaparken hatta banyoda Türkçe yerine İngilizce müzik dinlemek. Hem İngilizce telaffuzu hem de kelime dağarcığınızı geliştirmek için eşsiz yollardan biri olan bu yöntemle müziğin büyüsüne kapılırken ister istemez İngilizce pratiğinizi de sağlamış olacaksınız. İngilizce müzik dinlemeye yeni yeni başladıysanız ve İngilizceniz henüz başlangıç seviyesinde ise kelimeleri daha yavaş ve anlaşılır söyleyen şarkıcıları tercih etmeniz size bu süreçte fazlasıyla yardımcı olacaktır. 

 

4 - İngilizce Okuma Saatleri

Eğer kitap okuma alışkanlığınız varsa; bu yöntem sizin favorilerinizden biri olacak. Bunun için yapmanız gereken tek şey seviyenize uygun bir okuma kitabı almak ve yavaş yavaş okumaya başlamak. Her gün yalnızca 15 dakikanızı bu kitaba ayırarak; hem İngilizce eğitiminizi daha eğlenceli bir hale getirebilir hem de İngilizce pratiğinizi gerçekleştirebilirsiniz. İngilizce kitap okumak kelime dağarcığınızı arttırmanın yanı sıra cümle yapılarına da aşina olmanızı kolaylaştıracaktır. 

Eğer kitap okumaktan keyif almıyorsanız; ingilizce gazetelerin web sitelerinden yararlanabilir hem dünya hem de Türkiye gündemini takip ederek İngilizce pratiğinizi tamamlayabilirsiniz. 

 

5 - Bulmaca Çözmek

İngilizce bulmaca çözmek hem zihninizi rahatlatacak hem de kelime dağarcığınızı geliştirmenize yarar sağlayacak. Yabancı kültüre fazlasıyla hakim değilseniz, daha çok kelime tanımlarına yer veren bulmacalara yönelmeniz ve bulmaca çözerken muhakkak yanınızda İngilizce sözlük bulundurmanız; İngilizce pratiğinizi daha verimli hale getirecektir.

 

6 - Yabancı Arkadaş Edinme

Bir dili en iyi şekilde öğrenmenin yolu;  o dili ana dili olarak konuşan insanlarla iletişim halinde olmaktan geçiyor. Yabancı arkadaş nereden bulabilirim diye düşünmene ise gerek yok. Teknolojinin gelişmesiyle artık yabancı bir ülkeye gitmeden de orada yaşayan insanlarla iletişim kurmanız fazlasıyla kolay. Bunun için İngilizce chat siteleri ve forumlara üye olabilir, değişim programıyla okulunuza gelen öğrenciler ile arkadaşlık kurabilir hatta oyun arkadaşlarınızla bile iletişim halinde olabilirsiniz. Unutma; yabancı arkadaşların sana, İngilizce konuşmak için gerekli özgüven ve cesareti sağlayacak. Böylece zaman içinde kurduğun dostluklar ile birlikte İngilizce telaffuzun da gelişim gösterecek.

 

7 - İngilizce Kanallara Abonelik

İngilizce podcast ya da sosyal medya kanallarına abone olmanın en büyük avantajı; telefon ya da bilgisayarınıza gelen bildirimler sayesinde ister istemez sizi izlemeye teşvik etmesidir. Sevdiğiniz bir karakteri takip etmek ise sizi İngilizce öğrenmeye daha fazla heveslendirecek ve dinleme yoluyla İngilizce pratiğinizi geliştirmenize fayda sağlayacaktır.

 

8 - Ted Talks

Her konu hakkında dünyanın en iyi konuşmacıları Ted sayesinde bir araya geliyor. İngilizce konuşmaları; hem Türkçe hem de İngilizce altyazılı izleme seçeneğinizin olması ise size hem öğretici hem de eğlenceli dakikalar yaşattırıyor. Öncesinde Türkçe altyazılı izlediğiniz videoyu ardından İngilizce altyazılı izleyerek kullanılan cümle yapıları ve telaffuza dikkat edebilir ve pratiğinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

 

9 - Yurt Dışı Tatili

İngilizce pratiğinin en verimli yolu; bu dilin konuşulduğu bir ülkede zaman geçirmektir. Eğlenceli, heyecan dolu bir tatili dolu dolu İngilizce pratik yaparak geçirmek istemez misiniz? Korkmayın bu tatiller sanıldığı kadar pahalı değil. Bunun için özel programları ve indirim fırsatlarını takip etmeniz yeterli olacak. Sonrasında ise İngilizce seviyenizi yükseltmek ve bir sürü güzel anı biriktirmek için bavulunuzu hazırlayın.

 

10 - İngilizce Kelime Defteri

Gün içinde yaptığınız İngilizce pratik ve çalışmalarınız sırasında yeni öğrendiğiniz her kelimeyi açıklaması ile yazabileceğiniz eğlenceli bir defter edinin. Elbette bu kelimeleri Türkçe olarak tanımlamayacaksınız. Bunun için özel olarak İngilizce- İngilizce sözlüklerinden yararlanmaya çalışın. Bu sayede yeni bir kelimeyi tanımlarken yepyeni bir kelime ve cümle yapısı öğreneceksiniz.