İngilizcenizi Geliştirmek için 10 Yabancı Dizi Önerisi

04 May 2018

İngilizce konuşurken sorun mu yaşıyorsunuz? İngilizce kelime dağarcığınızı arttırmak niyetinde misiniz? Hadi o zaman yabancı dizi izlemeye başlayın.

İngilizce öğrenme yolculuğunuzda İngilizce eğitiminizin yanı sıra destekleyici aktiviteler yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu aktiviteler konusunda çevrenizdeki kişiler muhtemelen yabancı dizi izle diyerek size ısrar ediyor. Aslında oldukça haklılar. Düzenli olarak yabancı dizi izlemek hem İngilizce telaffuzunuzu geliştirmenize hem de  İngilizce kelime dağarcığınızın artışına yardım ediyor. Elbette sadece İngilizce dizi izleyerek dilinizi geliştirmeniz pek mümkün değil. Bunun yanında bir çok ipuçlarından da yararlanmalısınız. Öncelikle hangi İngilizce dizileri izlemeniz gerektiğinden ziyade bu dizileri İngilizce eğitiminizde nasıl kullanabileceğinizi madde madde birlikte inceleyelim. 

  •  İngilizce öğrenmek amacıyla yabancı dizi izliyorsanız ve tek amacınız İngilizce öğrenmek ise bu durumun size pek de faydası olacağını zannetmiyoruz. İnanın sevmediğiniz bir konu hakkında dizi izlemek size faydadan ziyade zarar sağlayacaktır. Zaman içinde hem diziden sıkılacak hem de yabancı dizilere karşı ön yargı oluşturacaksınız. Bu yüzden sizin sevebileceğiniz türde bir İngilizce dizi belirlemeye çalışın. Dizi siteleri ve forumlar bu konuda size oldukça fayda sağlayacaktır.

  •  İngilizce öğrenme sürecinizde en çok izlenen yabancı diziler ya da en popular yabancı diziler kategorisi elbette size izleyeceğiniz diziyi seçmenizde ilham verecektir. Ancak ilk kez yabancı dizi izlemeye başlıyorsanız ve asıl amacınız dilinizi geliştirmek ise İngilizce seviyenize uygun diziler seçmeye çalışın. Hızlı konuşulan ya da ağır kelimelere sahip bir diziden keyif alsanız bile bu dizi İngilizce öğrenmenize katkı sağlamayacaktır. İngilizce öğrenirken daha günlük ve düzenli cümle yapıları olan İngilizce diziler seçmeye özen gösterin. 

  •  Seçtiğiniz diziyi İngilizce altyazılı izlemek; hem konuşulan kelimelerin yazılışını bire bir görmenizi hem de bazı cümle yapılarını kavramınızı sağlayacaktır. Ancak başlangıç aşamasında İngilizce altyazılı dizi izlemeye çalışmak dizinin konusunu kavrayamamanızı ve seçtiğiniz diziyi izleme hevesinizin geçmesine neden olabilir. Bu yüzden dizinizin ilk 3 ya da 5 bölümünü Türkçe altyazılı biçiminde takip edin. Sonrasında bu bölümleri yeniden İngilizce altyazılı olarak izleyebilir ve bilmediğiniz kelimeleri not edebilirsiniz. Bu şekilde uygulama yaptığınızda İngilizce kelime öğrenme süreciniz daha verimli bir aşamaya girecektir.

  

Seviyelere göre İngilizce Dizi Önerileri

1.    The Walking Dead

Drama ve korku dizi türü tam size göre ise aradığınız dizi The Walking Dead olabilir. En başarılı dizilerden biri olarak gösterilen bu dizi; gerek dizide kullanılan kelimelerin üst seviyede olmaması gerekse de konuşmaların yavaş gerçekleşmesi İngilizce 1. seviyede olan ve İngilizce dizi izlemeye yeni başlayan kişiler için tavsiye edilebilir.

2.    Friends

Sitcom dizilerin yıldızı haline gelen Friends dizisi 20 dakikalık bölümleri ve komedi türünü oldukça başarılı bir şekilde uygulamasıyla; sizi sıkmadan eğlenceli zamanlar geçirmenizi sağlayacak. Dizide kullanılan kelime çeşitliliğinin fazla oluşuna karşın; konuşma hızının yavaş olması 2. seviyede olan öğrenciler için tavsiye edilebilir.

3.    Hannibal

Suç, drama ve korku kategorisinde yüksek bir başarı elde etmiş olan bu yapım İngilizce öğrenirken size heyecanlı anlar yaşatacak. Dizide kullanılan kelimelerin çeşitliliği fazla olsa da; konuşmaların anlayabileceğiniz ölçüde yavaş ifade edilmesi 2. seviye İngilizce dizi tutkunları için oldukça fayda sağlayacaktır.

4.    How I Met Your Mother

Komedi dizilerinin yıldızı haline gelen bu dizide 5 iyi arkadaşın hayatları ve seçimleri esprili bir dilde anlatılıyor. Size sadece komedi değil bunun yanı sıra duygusal anlarda yaşatacağına garanti vereceğimiz bu dizide; kelime dağarcığınız oldukça gelişim gösterecek. Dizide konuşma hızı ise ortalama bir duruş sergiliyor.

5.    Sex and The City

Sex and the city, New York şehrini temeline alan ve 4 kadın arkadaşın aşk, ilişki ve cinsellik hakkında yaşadıkları olayları anlatan bir romantik komedi dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Eski bir dizi olsa bile sizlere hala Manhattan modasının dönüşüm ve gelişimini izleme şansını sunmakta. Kelime olarak çeşitlilik olmasa da konuşma hızı oldukça yüksek olan bu yabancı dizi, 3. seviye İngilizce eğitiminde bulunan kişilere tavsiye edilebilir.

6.    Game of Thrones

En güzel yabancı diziler listesinde başı çeken Game of Thrones; fantastik kurgu üzerine kurulu olsa bile içinde her türü barındırarak, size yeni bir dünyanın kapılarını açacak. İngilizce aksanı üzerinden telaffuzunuzu geliştirmek istiyorsanız sizin için doğru bir dizi olduğunu söyleyebiliriz. Dizide konuşulan dilin oldukça ağır olması sebebiyle İngilizce seviyesi yüksek kişilere tavsiye edilebilir.

7.    Sherlock

Sherlock, polisiye ve dedektif türünde dünya çapında popüler dizilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dizide komedi unsurunun oldukça etkileyici işlenmesi ve İngilizce aksan kullanımının başarısı ilk dikkat çeken özelliklerinden biri. Ancak konuşmaların hızlı geçmesinden kaynaklı; eğer İngilizce seviyeniz yüksek ise aksan ve telaffuz için izlenebilecek bir dizi olduğunu söyleyebiliriz.

8.    Black Mirror

Teknoloji bağımlılığını distopik bir kurgu ile yorumlamış ve her bölümü konu ve cast olarak bağımsız olan bu dizi son yılların en sevilen popüler dizilerinden biri haline geldi. İngilizce dizi izlemeye yeni başlayan kişiler için şiddetle tavsiye edilir. 

 

9.    The Simpson

Yediden yetmişe herkesi ekrana kitleyebilme potansiyeline sahip bu yabancı dizi, yetişkinler için üretilen bir animasyon olduğunu söyleyebiliriz. Kendinizi bir süre sonra Simpson ailesinin bir ferdi gibi hissedeceksiniz. Ağır kelimeler olmasa da dizi de konuşma hızının oldukça yüksek olduğunu söylemekte yarar var.

 

10.    Doctor Who

Evrenin derinliklerinde doktor ile zamanda yolculuk yapma heyecanını yaşayacaksınız. Yıllardır süren ve başarısından hiçbir şey kaybetmeyen bu dizi, farklı aksanlar ile İngilizce öğrenmeye çalışan kişilere şiddetle tavsiye edilir. 

Son olarak dizilerin yanı sıra İngilizce altyazılı filmler ve programlar da izleyerek bu süreci hızlandırmanız mümkün.