İnternet dilinde kullanılan İngilizce kelime veya deyimlerin kısaltmalarını biliyor musunuz?

04 May 2018

 

“LOL” kelimesi ile daha önce hiç karşılaştınız mı ya da “ASAP” veya belki de bir arkadaşınıza tavsiye vermek için “YOLO”? Eğer karşılaştıysanız o zaman bu terimlerin ne anlama geldiğini biliyorsunuz demektir. Eğer bahsetmeye çalıştığımız şeyle ilgili bir fikriniz yoksa hemen açıklayalım. İnternette dolaşırken forum, blog veya web sitelerinde sıklıkla karşılaşacağınız bu kısaltma ve deyimler internet ortamında kullanılan en yaygın İngilizce kısaltmalardır. Elbette sadece internette kullanılmıyor, sms lere ve whatsapp yazışmalarına hatta günlük yaşamda kullandığımız dile bile karışmış durumda.

İnternet ortamında kullanılan bu terimlerin dili değiştirdiğini düşünebilirsiniz, ki bu sadece İngilizce için geçerli değildir aslında. İnsanlar bu tarz terimleri dünyanın her yerinde kullanmaya başladılar. İlk bakışta internet ortamında kullanılan bu kısaltmaların bir dili öğrenmek için yeterli olmadığını düşünebilirsiniz.  Ancak dünya üzerinde bir çok kişi tarafından benimsenmiş bu kelimeler, İngilizceyi daha kapsamlı tanımak için size yardımcı olacaktır. Hatta profesyonel dünya bile bu kısaltmaları kullanmaya çoktan başladı, hatta ASAP (as soon as possible), FYI (for your information) ve IMO (in my opinion) gibi terimler maillerde nerdeyse her gün defalarca kullanılıyor.

"LOL" kahkaha ifadesi 

 

İnternetin en popüler terimlerinden biri olan ‘LOL’un anlamı “laugh(ing) out loud” ya da “lots of laughs” demek. Özellikle internette ve yazı dilinde son derece yaygın hale gelmiş durumda, ayrıca diğer kahkaha ifade eden terimlere de ilham olmuş durumda, ROFL (rolling on the floor laughing) ya da LMAO (laughing my *ss off) gibi.

LOL terimi o kadar yaygınlaşmıştır ki 2011 yılında İngilizce sözlüklerdeki resmi kısaltma terimleri arasındaki yerini almıştır.

Hatta diğer diller LOL’dan esinlenerek benzeri kendi kısaltmalarını türetmişlerdir. Fransız versiyonu “MDR” (mort de rier) kabaca tabiriyle “kahkahadan öldü” demektir, bunun yanında LOL tabii ki Fransa’da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Tayland versiyonunda ise “555” ifadesi kullanılır, Tai dilinde 5, “ha” diye telaffuz edilir. Üç tane 5 simgesi yanyana “hahaha” yı temsil etmektedir. Brezilya’da ise “RS” kısaltması kullanılıyor, açılımı “risos” olan kelimenin anlamı kahkahadır.

Yeni Trendler

Sürekli gelişen ve neredeyse her gün yeni terimlerin türediği dil için kapsamlı bir liste derlemek aslında oldukça zor. LOL ve OMG (oh my God) gibi klasik terimler İngilizceyi basitleştirse de, günümüzde sıklıkla kullanılmakta. Biraz da yeni terimlere bakacak olursak “BAE” ya da “bae” sevgi ifade eden “baby” ya da “babe” terimleri için kullanılmaya başlanan yeni kısaltmalardır. Yakın zamanda internette ortaya çıkan bu terimler, Amerikalı pop starlar Pharell ve Miley Cyrus tarafından şarkı içinde bile kullanılmaya başlandırlar, “Come get it, bae.” Bu da dünyanın her yerinde “bae” ifadesinin popülerliğini ve kullanımını oldukça arttırdı.

Diğer bir örnek ise internette başlayan ve diğer kültürlere de sızmayı başarmış “TBT” kısaltması – daha çok hashtag ile birlikte görünüyor aslında “#TBT”, anlamı da “Throwback Thursday”. Twitter, Facebook ve Instagram kullanıcılarının eski fotoğraflarını paylaşırken kullandıkları bu hashtag, son dönemin en popüler kısaltmalarından.

 

İnternette karşılaşabileceğiniz diğer popüler kısaltmaları ise sizler için aşağıdaki gibi derledik;

STS         :smirk to self

ITOY      : i’m thinking of you

FOMO  : fear of missing out

AMA     : ask me anything

IRL          : In real life

diy          : do-it-yourself

adn        : any day now

afaik      : as far as I know

aka         : also known as

b4           : before

b4n        : bye for now or before now

btw        : by the way

cu           : see you

imo        : in my opinion

tia           : thanks in advance

thx         : thanks