Sıfırdan İngilizce Nasıl Öğrenilir?

12 Tem 2019

Dil öğrenmek günümüz globalleşen dünyasında bir gereklilik haline geldi. Dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olan İngilizce hem sosyal hayatımızda hem iş hayatımızda sıkça karşımıza çıkıyor. Peki sıfırdan İngilizce öğrenmek isteyen biri nereden başlamalı, neler yapmalı? Sıfırdan İngilizce öğrenmek mümkün mü? Bu yazımızda sıfırdan İngilizce öğrenmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gerekenleri listeledik, sıfırdan nasıl İngilizce öğrenilir, sizler için hazırladık.

Sıfırdan İngilizce Öğrenmek İçin Kaynaklar Edinin

İngilizce öğrenmek başta korkutucu gözükebilir. Ancak en baştan başlıyorsanız elinizde üzerinde çalışabileceğiniz, seviyenize uygun, öğretici bir kaynak olması oldukça önemli. İngilizce öğrenirken kendini tanıtma, selam verme ve hâl hatır sorma gibi basit diyaloglardan ve başlangıç seviyesine uygun bir kelime haznesi edinmenizi sağlayacak egzersizlerden yararlanmalısınız. İngilizce sıfırdan başlama sürecinde kaynak edindiğiniz takdirde daha hızlı ilerleyeceğiniz bir dil. İngilizce öğrenme kaynaklarını internetten veya ikinci el kitapçılardan daha uygun fiyata edinebilirsiniz. İlk başta başlangıç seviyesi kaynaklarda yer alan egzersizler üzerinden giderek kelime haznesi ve gramer altyapısı oluşturun.

sıfırdan-ingilizce-1.jpg

Öğrendiklerinizi Bir de Başkasından Dinleyin

İngilizce öğrenmeye başladığınızda öğrendiğiniz kelime ve diyalog kalıplarını dinleyerek pekiştirmenizde oldukça fayda var. İnternette sıfırdan İngilizce öğrenenler için bulabileceğiniz basit dinleme ve anlama aktiviteleri çözebilirsiniz. Bu süreçte televizyon veya internette bulabileceğiniz İngilizce çocuk kanallarını izleyebilirsiniz. Bu kanallar, anadilleri İngilizce olan çocukların dil becerisini geliştirmeye yönelik aktiviteler yayınladığından sıfırdan İngilizce öğrenmek isteyenler için de oldukça uygun. Başta komik görünecektir ancak faydasını göreceğinize eminiz. Bunun dışında Youtube gibi platformlarda İngilizce öğreten kanallara abone olabilir, anadili İngilizce olan kanalların videolarına göz atmaya başlayabilirsiniz.

Sıfırdan İngilizce Konuşmak Zor Değil

Yazdınız, dinlediniz, okudunuz şimdi ise sıra konuşmaya geldi. İngilizce öğrenme sürecinde öğrendiklerinizi kendinize tekrar etmeniz oldukça önemli. Hem telaffuzunun baştan iyi gelişebilmesi için hem de öğrendiklerinizin akılda kalabilmesi için öğrendiklerinizi sık sık yüksek sesle tekrar etmelisiniz. Başlangıç seviyesinde öğrendiğiniz basit diyalogları İngilizce bilen bir arkadaşınızla tekrar edebilirsiniz veya kendi ses kaydınızı alarak yanlışlarınızı kayıtlar üzerinden rahatça görebilirsiniz.

Detayları Es Geçmeyin

İngilizce öğrenmek isteyenlerin ilk yapması gereken şeylerden bir diğeri ise hayatında İngilizceyi entegre edebileceği tüm platformları kullanmak. Sürekli olarak İngilizceye maruz kalarak öğrenme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. İlk olarak telefonunuzun veya bilgisayarınızın menü dilini İngilizceye çevirerek başlayabilirsiniz. Haberleri İngilizce haber sitelerinden takip etmeye başlayabilirsiniz. Yabancı dilde bir film izlerken altyazıları İngilizceye çevirebilirsiniz. İngilizce öğrenmek istiyorsanız kendinizi zorlamalı ve altyazıları ve menüleri İngilizce kullanmakta direnmelisiniz. Bir süre sonra alışacaksınız ve kelime haznenize kattığınız yeni sözcükler yanınıza kar kalacak.

Bir Dil, Sayısız Kitap

Sıfırdan İngilizce öğrenmeye başladınız ve şimdiden oldukça yol katettiniz. Bu noktada İngilizce bir kitap okumayı deneyebilirsiniz. Başlangıç seviyesinde bir hikaye kitabı bularak kendi seviyenize uygun okumalar yapmanız oldukça faydalı olacaktır. Çocuk kanallarına olduğu gibi çocuk kitaplarına da başvurabilirsiniz. Eğer daha önceden Türkçesini okuduğunuz bir kitap varsa İngilizcesini okumaya çalışabilir, böylece anlamını bilmediğiniz kelimelere takılı kalmadan genel hatlarıyla hikayeyi anlamayı deneyebilirsiniz. Sıfırdan İngilizce öğreniyorum nasıl kitap okuyayım, demeyin. Okuduğunuz her kelimeyi anlamak zorunda değilsiniz. Okuduklarınızın anlatmaya çalıştığını genel hatlarıyla anlayabiliyor olmanız yeterli bu süreçte. Kitap içerisinde sürekli olarak geçen ve önemli olabileceğini düşündüğünüz kelimeler dışında, her kelimeye sözlükten bakmaya çalışmayın. Okuduğunuz öykü ne anlatıyor çözmeye çalışın.

Sıfırdan İngilizce Günlüğü Tutun

Günlük tutmaya başlayın. Gün içerisinde yaptıklarınızı, hissettiklerinizi İngilizce olarak yazmayı deneyin. Yazma becerilerinizi ve gramer bilgilerinizi pekiştirebileceğiniz bu aktivite sayesinde hızla gelişme gösterebilirsiniz. Öğrendiklerinizi günlük yazarak uygulayabilir, o gün duyduğunuz ya da okuduğunuz ilginç kelime ve kalıpları kullanabilirsiniz. Sıfırdan İngilizce öğrenirken sizi en hızlı ilerletecek pratik yazarak çalışmaktır. Yazarak hem öğrendikleriniz daha kolay akılda kalacak, hem de uygulama için fırsat bulmuş olacaksınız.

sıfırdan-ingilizce-2.jpg

Keyiflerinizi Pratiğe Çevirin

Bir film izlemek istediğinizde İngilizce bir film seçin. Mutlaka sevdiğiniz İngilizce şarkılardan oluşan İngilizce bir çalma listesi oluşturun. Yolculuklarınızda bu şarkıları dinleyin. Özellikle turistik bir bölgede yaşıyorsanız ve olur da bir gün bir yabancı size adres sorarsa, İngilizce cevap vermeyi deneyin. İnternet üzerinden yabancı arkadaşlar edinmeyi deneyebilirsiniz. Ya da zaten yabancı arkadaşlarınız varsa sizinle İngilizce konuşmalarını rica edin. Hayatınızın her alanında İngilizceyi kullanmak için gayret gösterin. İngilizce öğrenirken keyif aldığınız etkinlikleri de pratik haline dönüştürerek öğrenme sürecini daha eğlenceli kılabilirsiniz.

Size Uygun Bir İngilizce Kursu Seçin

Sıfırdan İngilizce öğrenmek için size uygun bir İngilizce kursu seçmek oldukça önemli. Özellikle gramer eğitiminin yanı sıra size İngilizce konuşulacak bir ortam sunan bir İngilizce kursunu tercih etmek İngilizce öğrenmenizde daha etkili olacaktır. Dinleme, tekrar etme, okuma, konuşma, yazma ve pratik etme adımlarını takip edeceğiniz bir metotla ezber gibi yapay değil, ana dilinizi öğrendiğiniz gibi doğal bir yolla İngilizceyi öğrenirsiniz.