Sosyal Medyayı Kullanarak İngilizcenizi Geliştirin

03 Eki 2019

Artık birden fazla dil biliyor olmanın iş görüşmelerinde en büyük beklentilerden biri haline geldiğini yadsıyamayız. İngilizce bilmek ise günümüzde bir zorunluluk. Yine de zorunluluktan ziyade yeni bir yabancı dil öğrenmenin sosyal ve kültürel kazanımlarını daha da önemli buluyor olabilirsiniz. Belki sadece ilgi ve meraktan İngilizce öğrenmek istiyor belki de önümüzdeki yaz bir yurtdışı seyahati planlıyorsunuz ve İngilizcenin seyahatinizde size yardımcı olacağını düşünüyorsunuz. O halde sosyal medyanın gücünü kullanın ve İngilizcenizi geliştirin.

Hiç kuşkusuz evrensel bir dil olan İngilizce ile Dünya’nın her yerinde iletişim kurmanız mümkün ama dil öğrenirken tek kazancınız da bu olmayacak. Yeni bir dil öğrenmeye çalışmak aynı zamanda size bir anlamda beyin jimnastiği de yaptırarak zamanla daha hızlı öğrenmenize destek olmaktadır. İngilizce öğrenmek çoğu kişi için ilk başlandığında zorlayıcı ve yorucu bir aktivite gibi görünse de zaman içinde hafızanıza olan katkıları inanılmaz. Dil öğrenirken hafızanızı geliştiriyor, kelime haznenizi genişletiyor hatta anadilinizi daha iyi anlamaya başlıyorsunuz.

İnternet ve beraberinde gelişen teknolojiyle birlikte İngilizce kaynak bulmak artık çok kolay. Sosyal medyayı kullanarak ya da insanlarla online ortamlarda iletişime geçerek farklı kültürleri öğrenmek mümkün. Hem öğrenip hem de eğlenerek İngilizcenizi geliştirin.

Elbette yabancı bir dili öğrenmenin en iyi ve etkili yolu, anadili öğrenmek istediğiniz dil olan insanlarla konuşup sohbet etmek ve mümkünse bu dilin yoğun olarak kullanıldığı bir yerde belirli bir süre yaşamak olurdu ancak herkesin böyle imkanları olmuyor. Merak etmeyin! Sosyal medya ve dijital dünyanın bize sunduklarından yararlanarak, sıkı ve disiplinli çalışarak İngilizce geliştirmek artık çok daha kolay. Bu yazımızda İngilizce öğreniminize büyük katkılar sağlayacak bazı dijital araçları sıraladık.

sosyal-medya-ile-ingilizceni-geliştir.jpg

Facebook

2004 yılında Harvard Üniversitesi’nin bir yurt odasında Mark Zuckerberg tarafından temelleri atılan Facebook bugün 3 milyona yakın aktif kullanıcının günlük olarak ziyaret ettiği, dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden biri. Dünyanın en kapsamlı kullanıcı kitlesine sahip bu sosyal medya platformunu İngilizce öğrenmek için kullanmanız mümkün. 7’den 70’e milyonlarca insanın her gün düzenli olarak girip paylaşımlar yaptığı bu platformda çeşitli gruplar ve sayfalar aracılığıyla dünyanın dört bir yanından insanla tanışabilir ve sohbet edebilirsiniz. Anadili İngilizce olan modern bir mektup arkadaşı bulabilir ya da dil öğrenmek ve bilgi paylaşmak amacıyla kurulmuş gruplara katılıp aktif olarak paylaşım yaparak, paylaşım ve yorumları takip ederek İngilizcenizi geliştirin.

Podcastler

Mobil cihazlardan da erişebileceğiniz ve kullanımı çok pratik olan podcastler yalnızca sesli kaynaklardan oluşan radyo yayınları olarak tanımlanabilir. Spotify ve iTunes gibi servis sağlayıcılar üzerinden dilediğiniz dil öğrenme podcastine ulaşabilir, sadece dinleyerek ve tekrar ederek İngilizce öğrenebilirsiniz. Hatta internette kısa bir araştırma ile daha fazla seçeneğe ücretsiz olarak ulaşmanız mümkün. Podcastlerin en güzel yanı, bir radyo programından farklı olarak mobil cihazlarınıza ya da bilgisayarınıza indirip daha sonra çevrimdışı olarak da bu yayınlara ulaşabilmenizin mümkün olması. Boş zamanlarınıza göre ayarlayabileceğiniz bir çalışma periyodu oluşturabilir ve düzenli olarak bölüm bölüm yayınlanan podcastlerle İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Yalnızca ders yayınlarını takip etmek zorunda da değilsiniz. Podcast camiasında ilginizi çekebilecek bir yayın bulmanız olası. Üstelik diğer işlerinizle ilgilenirken ya da yürüyüş yaparken kulaklığınızı takıp dinlemeniz de zamandan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Youtube

Youtube’un son yıllarda ne kadar popüler bir sosyal medya platformu olduğunu söylemeye gerek yok. Yemek tariflerinden kitap, dizi ve film eleştirilerine kadar çok çeşitli bir yelpazede içerik üreten kullanıcılara yayın yapma olanağı sunan Youtube üzerinde her dilde içeriğe ulaşmak mümkün. İngilizce dersler izleyebileceğiniz gibi, altyazı desteği veren bazı yabancı kanalları takip ederek de İngilizce öğrenebilirsiniz. Ted konuşmaları, belgeseller ve tanıtım içeriklerini izlerken kelimelerin kullanım ve anlamlarını öğrenirken pratik yapma imkânınız da olacaktır.

sosyal-medya-ile-ingilizceni-geliştir-2.jpg

Skype

Sosyal medya üzerinden görüştüğünüz insanlarla yazışmak elbette İngilizce öğrenmek ve dil bilginizi geliştirmek için önemli bir pratik yapma aracı olacaktır ancak bir dili öğrenmenin en iyi yolu onu düzenli olarak konuşmak ve günlük hayatta kullanmaktır. Mektup arkadaşlarınızı internet üzerinden arayabileceğiniz Skype, ücretsiz bir sesli arama ve yazışma aracıdır. Dünyanın öbür ucundaki insanları arayarak günlük konuşmanıza İngilizceyi de katabilirsiniz. Çok iyi bir pratik olacaktır.

Yerel Kaynaklar

Belirli bir seviyeye geldikten sonra öğrenmek istediğiniz dilin ülkesine ait gazete ve dergileri takip ederek de kendinizi geliştirebilirsiniz. İnternette İngilizce kaynak bulmak çok kolay olacaktır. Haber siteleri ve radyoları yine internet üzerinden takip etmeniz mümkün. İngilizce e-kitaplar da okuyarak kelime ve gramer bilginizi geliştirebilirsiniz. Vakit buldukça BuzzFeed gibi internet sitelerini takip ederek, eğlenceli içerikler yardımıyla da İngilizce öğrenebilirsiniz.