Yurt Dışında Kariyer Yapmak İsteyenler İçin İngilizcenin Önemi

11 Haz 2019

Yurt dışında kariyer yapmak pek çoğumuz için oldukça cazip bir seçenek. Yurt dışı kariyer fırsatları ararken dil bilmek hem iş dünyasında hem de sosyal hayatınız açısından oldukça avantajlı. Yepyeni bir ülkede kariyer fırsatlarını değerlendirerek globalleşen dünya düzenine ayak uydurmak, hem kendinizi geliştirmek hem de kariyerinizi bir adım öteye taşımayı düşünebilirsiniz. Yurt dışında iş aramaya başladıysanız, aklınıza ilk olarak gelen sorulardan biri dil problemini nasıl çözeceğiniz olacaktır. Dünya dili haline gelen İngilizceyi öğrenmek hem kariyerinizde hem yurt dışında yeniden başlayacağınız hayatınızda çok daha hızlı ilerleme kaydetmenizi sağlayacaktır. O halde yurt dışı iş ilanları aramaya başladıysanız gitmeden önce neden mutlaka İngilizce öğrenmemiz gerektiğini birlikte incelemeye başlayalım.

 

Yurt Dışı Kariyerin Zorluklarını Yarıya indirmek

Doğduğunuz ve uzun yıllardır yaşadığınız, hayatınızı kurduğunuz ülkeyi sebep ne olursa olsun terk etmek elbette kolay değil. Henüz yurt dışı iş ilanları ararken bile pek çok sorunla karşılaşmanız mümkün. Çalışmak üzere uzun süre başka ülkede yaşamaya karar veriyorsunuz, bu süreçte sabırlı olmanızı gerektirecek çeşitli zorluklar karşınıza mutlaka çıkacaktır. Oturma, çalışma izinleri, ev bulma ve anlaşma yapma gibi teknik süreçler bir süre sizi çileden çıkarabilir.

Yurt dışı kariyer planları yapmaya başladığınız andan itibaren İngilizce öğrenmek için karşınıza bin bir sebep çıkacak diyebiliriz. Özellikle taşınma ve yerleşme sürecinde İngilizce bilmek hem sosyal hayata hem de karşılaştığınız zorluklara daha hızlı adapte olabilmenizi sağlayacak. Taşındığınız yerin anadili İngilizce olmasa bile halkının İngilizce biliyor olma olasılığı oldukça yüksek. Dünyada en çok konuşulan ikinci dil olan İngilizce, Çincenin hemen arkasında. Üstelik İngilizce aynı zamanda ikinci dil olarak konuşulmasının yanı sıra pek çok ülkenin resmi dilleri arasında da sayılıyor. Uluslararası toplumların birbiri ile iletişimi sağlayabilmek için seçtiği ortak dillerden en önemlisi olan İngilizceyi öğrenerek yurt dışı kariyer fırsatlarını sorunsuz şekilde değerlendirmeyi kolayca başarabilirsiniz.

Yurt Dışında Kariyer Basamaklarını İki Misli Hızlı Tırmanmak

Yurt dışı iş ilanları aramaya başladınız ve şimdiden beğendiğiniz bir ilana denk geldiniz. Size uygun olan bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsunuz ve hemen başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurmayı düşündüğünüz iş ana dilinizde çalışabileceğiniz bir iş olsa bile yurt dışı kariyer basamaklarını çok daha hızlı tırmanmak için İngilizce bilmeniz şart. Hem çalışma arkadaşlarınızla hem de işle ilgili konularda iletişim kuracağınız kişilerle sorunsuz, aracısız ve hızlı bir iletişim kurmanız oldukça önemli. İngilizce bilmeniz, karşınıza çıkacak beklenmedik sorunları çözmeye çalışırken çok daha etkin bir kriz yönetimi becerisi sergilemenizi sağlayacaktır. Ayrıca kendinizi karşınızdakilere ne kadar iyi ifade edebilirseniz, o kadar iyi bir intiba bırakırsınız.

İş görüşmesi yapma gibi bir durumunuz olursa kendinizi İngilizce olarak rahatça ifade edebiliyor olmanız diğer adaylara göre size büyük bir üstünlük sağlayacaktır. İnsan kaynakları departmanları en hızlı iletişim sağlayabilecekleri kişileri işe almaya yatkın olacaktır. Kendini yabancı bir dilde, özellikle globalleşen dünyanın sembol dili olan İngilizce’de iyi ifade edebilen bir eleman her zaman bir adım önde olacaktır. Özellikle internet ve teknolojinin yoğun kullanıldığı bir iş alanında çalışıyorsanız, yurt dışı iş ilanları ararken de fark edeceğiniz gibi bu tür sektörlerin anadili İngilizce haline gelmiş durumda. Teknolojik araçlar ve internet üzerinden kolayca çalışabilmenin şartı belli başlı İngilizce terminolojileri öğrenmiş olma zorunluluğu haline gelmişken özellikle yurt dışında uzun süreli bir kariyer yapma kararı verdiyseniz İngilizce öğrenerek kendi işinizi iki kat kolaylaştırabilirsiniz.

 

Yurt Dışında Kariyer Yaparken Sosyal Hayata Hızlı Uyum Sağlama

Gideceğiniz ülke neresi olursa olsun, işinizi hangi dilde yapacak olursanız olun yurt dışı kariyer fırsatlarını değerlendirirken aklınızda bulunması gereken en önemli detaylardan birisi şu: Yurt dışına yeni bir işe başlamaya gidiyor olabilirsiniz ancak bu herhangi bir iş değiştirme sürecinden oldukça farklı. Sonuçta yurt dışı iş ilanları bulmaya çalışıyorsanız hayatınızı bir süreliğine de olsa tamamen değiştirecek bir karar vermiş sayılırsınız. İş hayatınızla birlikte tüm sosyal hayatınızı da yurt dışına taşıyacaksınız. Yurt dışı kariyer yapmaya karar verirken bambaşka bir ülkede yepyeni insanlarla tanışmak ve iletişim kurma gerekliliğini aklınızdan çıkarmayın. Bu süreçte özellikle başlarda alışma problemleri yaşamanız mümkün.

Yurt dışı kariyer sürecinin en zor kısmı olan başlangıç kısmını kolay ve hızlı şekilde atlatabilmenin yolu ise mümkün olduğu kadar sosyal olmak ve iletişim kurabilmek. İlk andan itibaren iletişime açık olarak yepyeni insanlar ile tanışmak hem sizi bilmediğiniz yepyeni bir ülkeye taşınmış olmanın stresinden biraz kurtaracak hem de yeni kültürler ve yepyeni insanlar tanımanın heyecanı ile çok daha iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır. Gittiğiniz ülkede sosyal hayata katılım sağlayabilmenin en önemli şartı elbette dil bilmek. Gittiğiniz yerin ana dilini öğrenmek zorunda değilsiniz elbette. Nereye giderseniz gidin yüksek ihtimalle iletişiminizi kolaylaştıracak olan İngilizceyi öğrenerek gelecek yurt dışı kariyer planlarınıza da yatırım yapmış olacaksınız. İngilizce öğrenme sürecinin ardından pek çok ülkede sosyal hayata katılım sağlamanız mümkün olacaktır.

Yurt dışındaki iş ilanlarına başvurmadan önce İngilizce CV'nizin uygun olduğundan emin olmak için ''10 Maddeyle En İyi İngilizce CV Nasıl Hazırlanır?'' yazımızı mutlaka okuyun.