İngilizce Mülakatlarda Karşılaşabileceğiniz 5 Soru

28 Haz 2018

Yeni bir işe başlamak isteyen çoğu adayın korkulu rüyası haline gelen İngilizce mülakatlar sanılanın aksine küçük ipuçları ile kolaylıkla çözülebilecek bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Şirketler, mülakatlarda başarılı olabilmeniz için sizden İngilizce seviyenizin bir hayli yüksek olmasını bekliyor. Buna karşın orta seviye İngilizceye sahip adaylar bile mülakata girmeden önce İngilizce konuşma düzeyini geliştirmek için bol bol İngilizce pratik yaparak ve daha önce çıkmış olan İngilizce mülakat sorularını inceleyerek bu problemi kolaylıkla atlatabilmektedir.

‘’Kendimi yanlış ifade edersem ve sorulara istediğim cevapları veremezsem’’ korkusu ile strese giren adayları bir parça rahatlatmak için Wall Street English İngilizce mülakatlarda en çok sorulan soruları sizler için bir araya getirdi. Bu soruları nasıl ve nelere dikkat ederek cevaplamanız gerektiğini de ayrıntılı bir şekilde sizlere açıklayan Wall Street English ile İngilizce mülakatlarda karşılaşabileceğiniz 5 soru ve cevaplarını birlikte incelemeye başlayalım.

 Tell me about yourself and your education

‘’Bana kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedin’’ şeklinde Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu mülakat sorusu hem Türkçe hem de İngilizce mülakatlarda adaylara kesinlikle sorulan sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman ayrı iki soru şeklinde de sorulan bu sorulara cevap verirken dikkat edilmesi gereken en temel nokta cevabınızda öncelikle kısa, öz ve etkili bir şekilde kendinizi; ardından ne amaçla ilgili üniversite ve bölümü tercih ettiğiniz ve eğitim hayatınızın iş hayatınıza katkılarından bahsetmenizdir.

Kendinizden bahsetmenizi istenen soruya olduğundan daha uzun cevaplar vererek aile hayatınız, nereli olduğunuz ya da yaşınız gibi gereksiz ayrıntılara girmeniz ise şirketler için yanlış cevap olarak kabul ediliyor. Çünkü bu kısımda sizden istenen cevapta kısa ve öz bir biçimde iş hayatınız ve eğitim hayatınızda edinmiş olduğu kişisel becerileriniz ve geçmiş başarılarınızdan söz etmeniz beklenmektedir. İkinci soru olan eğitim hayatınızla ilgili soruya verilebilecek en yanlış cevap ise sadece okuduğunuz bölüm ve üniversitenizden bahsetmeniz olacaktır. Çünkü sizden beklenen cevapta hangi bölümde okumuş olduğunuzdan ziyade ilgili bölüm ya da üniversitenizi seçerken neleri hedeflediğiniz ve bölümünüzün iş hayatınıza etkilerinin yer alması beklenmektedir.

  •  What are some of your strengths and weaknesses?

‘’Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir’’ biçiminde Türkçe’ye çevrilen mülakat sorusu işe alım sürecinde adayların en çok elendiği sorulardan biridir. Bu nedenle bu soruya cevap verirken fazlasıyla dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrı biçimlerde de sorulan bu mülakat sorusuna cevap verirken dikkat edilmesi gereken en temel nokta ise güçlü ve zayıf yönlerinizi ifade ederken iş performansınız ya da çalışma hayatınıza etki eden özelliklerinizi gerçekçi ifadeler kullanarak karşı tarafa aktarmanızdır. Özellikle zayıf yönlerinizden bahsederken bu yönünüzü nasıl kararlılığınız ya da sabrınız ile düzelttiğinizi vurgulamalısınız.

Şirketler tarafından kabul edilmeyen cevaplar genellikle ya iş hayatınıza etki etmeyen güçlü ya da zayıf yönlerinizden bahsederek ya da abartılı ve gerçekçi olmayan ifadelerle kendinizi övmenizden kaynaklanıyor. Adayların bu soruda en büyük hataları ise kendilerinin güçlü yönlerinden uzun uzun bahsederken eksik yönlerinden kesinlikle bahsetmemeleridir. Bu durum işe alım sürecinde gerçekçiliğinizi azaltırken, eksik yönlerinizle başa çıkamadığınızı da karşı tarafa yansıtacaktır. Bu nedenle kendinize eleştirel bir şekilde baktığınızı göstererek, hatalarınızdan ya da zayıf özelliklerinizle nasıl başa çıktığınızı doğru bir dille ifade etmelisiniz.

 Why do you want to leave your job?

‘’İşinden neden ayrılmak istiyorsun’’ biçiminde Türkçe’ye çevrilebilen bu soru mülakatlarda adaylara yöneltilen tuzak sorulardan biridir. Bu nedenle bu soruya verilecek cevapların özenle seçilmesi adayın mülakatının başarılı geçmesi için oldukça önemlidir.

Daha önce çalışmış olduğunuz şirketinize karşı tutumunuzu ve iş hayatına bakış açınızı ölçen bu soruya verilebilecek en yanlış cevap eski işinizde yaşadığınız olumsuz durumlardan bahsetmek olacaktır. Örneğin; çalışma saatleri çok uzundu, koşullar çok kötüydü, yaşadığım yere epey uzaktı gibi ifadeler çalışmak istediğiniz yeni şirketi pek umursamadığınızı düşündürecektir. Bu nedenle bu soruya verilebilecek en doğru cevap eski iş yerinizin size kazandırdığı deneyim ve becerilerden bahsetmek ve ardından daha fazla sorumluluk alabileceğiniz, birikimlerinizi ve tecrübelerinizi kullanabileceğiniz ilgili şirkettin ilgili pozisyonunda yer almak istediğinizi ifade etmek olacaktır.

 Why should we hire you?

‘’Sizi neden işe almalıyız’’ biçiminde Türkçe’ye çevrilen bu soru hem Türkçe hem de İngilizce işe alım mülakatlarında muhakkak sorulan soruların başında gelir. ‘’What can you do for this company?’’ biçiminde de sorulabilen bu soruya cevap verirken sadece kişisel özelliklerinize değinmek yerine özellikle iş deneyiminizden ve çalışmak istediğiniz ilgili şirketle alakalı pozisyona nasıl katkı sağlayacağınızdan söz etmelisiniz..

 What major problem did you have to deal with recently? How did you handle it?

‘’Son zamanlarda yaşadığınız en büyük sorun neydi ve bu sorunun üstesinden nasıl geldiniz?’’ sorusu özellikle şirketlerin İK uzmanları tarafından adayın baskı altında nasıl davrandığını ve sorumluluk alma kapasitesini değerlendirmeyi amaçladığı başlıca mülakat sorularından biridir.

Bu soruya cevap verirken özel hayatınızda yaşadığınız ya da çok geçmiş bir dönemde yaşadığınız problemleri anlatmaktan ziyade iş hayatınızla ilgili üstesinden geldiğiniz bir durumdan bahsetmeniz gerekmektedir. Burada önemli olan kısım sorunu stres altında dahi kişisel becerilerinizi ön plana çıkararak nasıl engellemiş olduğunuzdur.