İngilizce Öğrenirken Asla Yapmamanız Gerekenler

23 May 2018

İngilizce öğrenmek, çoğu kişi için uzun ve yorucu bir süreç olarak değerlendirilebiliyor. Her ne kadar İngilizce dili yeni öğrenmeye başlayanlar için çoğu zaman zorlayıcı olsa da bazı taktikler ve düzenli çalışmalar sayesinde kısa sürede bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Buna karşın bu süreçte yapmanız gerekenleri uygulamanın yanı sıra farkında olmadan gerilemenize neden olacak durumlardan da kaçınmanız gerektiğini unutmamalısınız. O halde sizler için hazırladığımız İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar için asla yapılmaması gerekenler listesine göz atmaya başlayalım.

Panik Yapmayın

İster İngilizce öğrenmeye yeni başlıyor isterseniz İngilizcenizi geliştirmeye çalışıyor olun. İngilizce seviyenizin çok yetersiz olduğunu düşünmek size yarar sağlamayacak. Aksine bu durum panik olmanıza hatta İngilizce öğrenme sürecini yarıda bırakmanıza neden olabilir.

Bunun yerine daha sıkı çalışarak İngilizce seviyenizi yükselteceğinize inanmalısınız. Elbette bu gelişme bir anda yaşanmayacaktır. Ancak 3 gün de bir performansınızı kontrol ederek motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.

Çeviri yapmaktan vazgeçin

İngilizceniz başlangıç seviyesinde ise kelimelerin Türkçe çevirilerine bakmanız ve ezberinizi bu şekilde yapmanız fazlasıyla doğru bir harekettir. Buna karşın eğer İngilizce seviyenizi yükseltmek için uğraşıyorsanız her şeyin Türkçe çevirisine bakmaktan vazgeçmelisiniz. Aksi halde yeni bir dile odaklanma sorunu yaşayacak ve İngilizce öğrenme süreciniz yavaşlayacaktır.

Verimsiz ve Eski Yöntemlerden Uzak Durun

Bazı öğrenciler uzun yıllar boyunca İngilizce öğrenmelerine karşın; İngilizce konuşma ve cümle kurma becerisi açısından sıkıntı yaşıyor. Bu öğrenciler her ne kadar dil bilgisi ve cümle yapıları hakkında detaylı bilgiye sahip olsalar bile dili işlevsel olarak kullanma kabiliyetleri gelişmemektedir. Bu durumun en temel sebebi ise öğrencilerin İngilizce öğrenirken ezberci bir sistem üzerinden ilerlemesidir. Oysa ezberleme yöntemi yeni bir öğrenirken kesinlikle tek başına etkili bir yöntem olarak kullanılamaz. Bu nedenle bu süreçte işlevsel dil kullanımı üzerine yoğunlaşmak ve tüm becerilere zaman ayırmak sizin için daha faydalı olacaktır.

Hata yapmaktan asla korkmayın

İngilizce öğrenemeye çalışanların en büyük hatalarından biri de İngilizce konuşurken ya da yazarken sürekli hata yapacaklarını düşünmeleri ve bu nedenle bu tip becerilerden kaçmaya çalışmalarıdır. Oysa yaptığınız hatalar sayesinde İngilizcenizi daha hızlı geliştirebileceğinizi unutmayın. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız acilen bu korkunuzun üstüne gitmeli ve daha sıkı çalışmalısınız.

İngilizceyi Sadece Kursta Kullanmayın

İngilizce öğrenme sürecinde en etkili yollardan biri İngilizce kursudur. Kurs sayesinde İngilizce eğitiminizi doğru bir seviyede pekiştirebilir ve öğrendiklerinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Buna karşın İngilizceyi sadece kurs zamanlarında kullanmanız İngilizce öğrenme sürecinizi uzatacaktır. Haliyle bu süre zarfında İngilizce eğitiminden sıkılmanız hatta bırakmanız muhtemel bir durumdur. Bu nedenle kurs dışında da İngilizce pratik ve aktivitelerle İngilizce seviyenizin güçlenmesine destek olmalısınız.

Türkçe ile kıyaslama yapmayın

Özellikle İngilizce öğrenmeye yeni başlayan kişilerin Türkçe’den yardım alması gayet normal bir tutumdur. Buna karşın İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız ana dilinizi düşünmeyi bırakmalısınız. Aksi halde İngilizce dinleme becerisi edinmeniz imkansız olacaktır. Bu beceriyi edinmemeniz ise İngilizcenizin gelişme sürecini kesinlikle olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle İngilizce çalışmaları sırasında cümleleri Türkçe olarak çevirmemeye özen gösterin. Yeni öğrendiğiniz kelimelerin anlamlarını Türkçe yerine İngilizce yazarak ya da İngilizce dinleme yaparken sadece o dile odaklanarak çalışmanız İngilizce öğrenme sürecinizin daha verimli geçmesinde size yardımcı olacaktır.

Konuşurken özür dilemeyin

İngilizce konuşurken hata yaptığınızda ya da konuşulanı anlamadığınızda İngilizce seviyenizin düşük olduğunu belirterek özür dilemeyin. Bu durum bulunduğunuz seviyeyi kabullenmenize ve motivasyonunuzun düşmesine neden olacaktır. Unutmayın hala İngilizce öğrenme sürecindesiniz. Daha planlı ve sıkı çalışarak becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

İngilizce Kültürünü Göz Ardı Etmeyin

Her toplumun kültürleri, jestleri, tonlamaları, argo terimleri kısaca birbirleriyle etkileşim kurma şekilleri farklılık oluşturur. Bu farklılıklar toplumların konuştukları dilde de etkisini göstermektedir. Buna karşın eğer yeni bir dil öğreniyorsanız bu farklılıkları kitap ya da kurslardan öğrenme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Bu nedenle yeni bir dil öğrenirken, o dilin kültürü ile bütünleşmeniz ve anadili olarak kullanan insanlardan destek almanız gerekecektir.

Sadece Tek Bir Beceri Üzerinde Yoğunlaşmayın

İngilizce öğrenme sürecini doğru bir şekilde yönetmek istiyorsanız okuma, yazma, konuşma ve dinleme olarak tüm becerilere hakim olmanız gerekmektedir. Çoğu kişi yeni bir dil öğrenirken sadece ihtiyaç duydukları beceri üzerine yoğunlaşma hatası yapıyor. Oysa yukarıda sayılan tüm beceriler birbirlerini güçlendirmekte ve geliştirmektir. Bu nedenle İngilizce öğrenme amacınız her ne olursa olsun tüm becerilere eşit miktarda zaman ayırarak çalışmalısınız.

İngilizce Öğrenme Sürecini İş Olarak Düşünmeyin!

Çoğu kişinin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de İngilizce öğrenme sürecindeki çalışmaları sıkıcı ve zorunlu bir iş olarak değerlendirmeleridir. Bu durum bir yandan o kişinin motive olmasını bir yandan da bu sürecin verimli geçmesini engellerler. Oysa yeni bir dil öğrenmek sadece gramer ve kelime ezberlemeden ibaret değildir. Öğrenmek istediğiniz dilin kültürünü de özümsemelisiniz. Bu nedenle İngilizce müzikleri, filmleri ve TV şovlarını da takip edin. Böylece hem motive olmanızı kolaylaştıracak hem de İngilizce öğrenme sürecinizi kısaltacaksınız.